Eteläpohojalaaset hevosajokalut
Turunmalli

Turunmallia valmistettiin ensimmäiset 20 vuotta puupuikkoisena. Puikot kiersi korin reunoja ja istuimen selkänojassa, myös rekien istuimiin puikkoja laitettiin ja näitä tavattiin sanoa "krinniperääseksi". Turunmallia sai sekä suorilla puikoilla tehtynä että hiukan käyrähköinä, korin takaosa vaihteli terävästä pyöreään muotoon.

Istuimia alkuperäisessä turkulaisessa on kaksi, selkänoja on puolitopattu, puikot näkyvät hieman eteenpäin istuimen ja nojan väliin jäävästä raosta. Joissakin kärryissä saattaa olla täystoppaus. Nahkainen toppaus kiersi istuimien selkänojan alkaen kummankin käsinojan päästä. Toppauksen selkäpuolella istuimen puikkoja vasten oli paksu, harmahtava pellavakangas, kalliimmissa kärryissä jopa nahkaa. Istuimen pehmusteena käytettiin halvoissa kärryissä meriruohoa, kalleimmissa kärryissä ja tilaustöissä hevosen tai lehmän karvaa.

Kärryjen reunoja kiersi messinkiknupit, knuppeihin kiinnitettiin sylinahka eli "fuutmantteli" suojaamaan kuljettajan jalkoja, istuinta ja kärryn etuosaa sateelta. Sylinahka piti myös jalat lämpiminä ja vaatteet siistinä, sen päällinen oli nahkaa ja sisäpuoli tummansinistä kangasta. Fuutmantteli oli yleensä paremmissa kärryissä ja jos kärryt piti jättää sateeseen, siinä oli sitä varten kieli jonka sai kääntää istuimen suojaksi. Turkulaiseen lokasuojat asennettiin vasta myöhäisempiin malleihin, yleensä ne tehtiin urilla jäykistetystä pellistä. Lyhtyjä niissä ei ollut.

 

Kahilan Iikkoo lienee laittanut ensimmäiset rautapuikot siinä 1888-1890 vaiheilla.

"Rautaisiin kehyksiin pingotettu pyöreäkulmainen kangassärmi oli muuttunut komeaksi nelikulmaiseksi etulaudaksi, joka pystynä, rautaisin orsin ja pystykorvin kohosi nenälaudasta". Samuli Paulaharju

Puupuikkojen vaihtaminen rautapuikoilla nopeutti huomattavasti kärryjen valmistusta ja teki ne samalla kevyemmän näköiseksi. Rautapuikot mahdollisti myös muotoilun lisäämisen tehden kärryistä "lennokkaamman" näköiset.

Turkulaisen jousitus on yleisesti poikkilinjaari, lehtijousi on edestä kiinni astinlaudan kohdalla. Takana on poikittainen lehtijousi ja sen kumpaankin päähän tulee sivuilla olevat jouset kiinni. Poikittainen lehtijousi on kiinnitetty koriin keskeltä ja siinä on myös astinlauta taakse istumaan menevälle.

Saksilinjaaria käytettiin enemmälti yhden istuimen kärryissä.

"Tällaisena turkulaisena kärrymalli sitten pysyikin vuosikymmenet, malli monipuolistuen vasta silloin, kun kärryteollisuus tuli ylemmäksi kunnassamme".  Lenni Huhtanen

Maalaus on tumman vihreä valkoisin raidoin tai musta punaisin ja keltaisin raidoin. Pyörät on yleensä korin väriset tai mustassa korissa punaiset pyörät. Kärryjä myös ootrattiin, mutta yleensä värit vaihtelivat kulloisenkin muodin mukaan. Herännäis- seudulle menneiden kärryjen väri oli musta.

 

Turkulaanen  kärrymalli jossa on pellistä taivutetut lokasuojat ja särmissä lyhtyteline.

<<edellinen    jatkuu >>
<< edellinen - etusivu - seuraava >>