Eteläpohojalaaset hevosajokalut
Larvakylien ajakalut
 

Jouttikeisi

Työ tekijäänsä neuvoo joten Juho Siltalan seuraava kehittyneenpi malli oli Jouttikeisit. Niissä on puujousien päällä istuin, jossa on selkänoja ja pohja laudoitettu kokomitaltaan.

" Kärrymestarin poika Jaakko, varttui mieheksi. Ja aivan luonnostaan lankesi, että hän rupesi harjoittamaan isänsä ammattia."

Malliltaan Jouttikeisi oli ajelukärrystä jo huomattavasti kehittyneempi, myös siinä on aisat, joiden välissä on kolme komiaksi sorvattua poikkiniskaa. Kummankin aisan päällä on puinen jousi. Jouset lähtee ensimmäisestä poikkiniskasta taaksepäin ja ovat takapäästä ilmassa, siirrettävä istuin jossa on laidat ja selkänoja, on poikittain jousien päällä. Sivuilla oli matalat laudat laitoina ja jota kiersi reunus edessä olevaan särmiin. Kärryyn nousua helpotti reunuksen muotoilu matalammaksi etupäästä ja metalliset astinlaudat kummallakin puolella kärryä. Pyörien väli on "illo" eli ne on yläosasta leveämmällä ulospäin kuin alaosa on.

Hänessä tapaamme miehen joka aivan huomattavassa määrässä paransi kärryjen mallia ja myöskin työtä".

 (Lenni Huhtanen)

Kuvan tausta Yli-Rahnaston kaksfooninkinen talo Rahanaaston kylässä, Ilmajoki.

 

Ajelukärry

Kurikan ajokaluteollisuuden kehitys alkoi noin 1780. Ensimmäinen kärrymalli oli Juho Siltalan pohjaton puujousinen "ajelukärry", ajatuksen kärryjen valmistukseen hän sai katsellessaan Könnin mestarien töitä. Todennäköisesti hän sai myös ammattiopin Könnin mestareilta ja isältään Kisko-Samelilta, jonka ajokalujen valmistus oli pääasiassa rekien tekoa. Juho Siltalan ensimmäiset kärryt olivat varsin vaatimattomat, siitä huolimatta:

"Niissä oli jo kaikki nykyaikaiselle kärrylle kuuluvat perusominaisuudet".

 

Malliltaan ajelukärry oli hyvin yksinkertainen, siinä on aisat joiden välissä on kolme poikkiniskaa, kummankin aisan päällä on puinen jousi. Jouset lähtee taaksepäin ensimmäisestä poikkiniskasta ja ovat takapäästä ilmassa, siirrettävä istuinlauta on poikittain jousien päällä. Pyörän akseli oli jo raudasta valmistettu, eikä puinen kuten
yleensä työkärryjen akselit siihen aikaan oli. Pyörät on raudoitetut ja "farilla".

Kuten huomataan, " siihenkin aikaan kiinnitettiin jo huomiota ajelukärryyn enemmän kuin työkärryyn, niin työtapaan kuin myöskin malliinkin nähden".

 (Lenni Huhtanen)

 

Kuvan Jouttikeisi on Kurikan museossa, tausta Perälän Mäkitupa, Ilmajoki

<<edellinen    jatkuu >>
<< edellinen - etusivu - seuraava >>